Nya Sedlar och Mynt

Nya sedlar och mynt påverkar din CashGuard

Riksbanksfullmäktige har beslutat att Sverige mellan 2013 och 2017 ska få nya sedlar och mynt. Detta byte har inte skett över en natt utan utbytet har skett under flera år. Redan i december 2013 togs de första äldre sedlarna ur bruk. Under oktober 2015 fick vi de första nya sedlarna. I oktober 2016 lanserades slutligen mynten och de resterande sedlarna.

Nytt är att vi utöver tidigare valörer har fått en 2-krona och en 200-kronorsedel. 30 juni 2017 är sista datumet i detta skifte, därefter blir gamla 1-kronor, 2-kronor, 5-kronor, 100-lappar och 500-lappar ogiltiga som betalmedel.

Bytet till nya sedlar och mynt påverkar givetvis all kontanthantering i Sverige, och så även er CashGuard. Vi på StrongPoint har genomfört ett omfattande arbete med att hjälpa alla våra CashGuard-kunder på ett säkert sätt genom detta skiftet.

 

Detta händer 2017

  • Efter den 30/6 2017 blir gamla 1-kronor, 5-kronor, 100-lappar och 500-lappar ogiltiga.
  • Din butik kommer behöva göra en uppdatering av CashGuards mjukvara. Denna läggs ut i StoreManager av er IT-avdelning i god tid innan.
  • När mjukvaran är uppdaterad ska din butik själva göra en enklare inställning i CashGuard samt StoreManager. Instruktioner om detta kommer sändas ut vid flera tillfällen både på post och mejl.
  • Från och med 1/7 kommer våra tekniker ut och uppgraderar myntläsaren i mynttornet, för att få detta kostnadsfritt görs det ihop med ett annat besök i butiken, annars tillkommer kostnad.

Håll dig uppdaterad på vår hemsida, här kommer vi publicera aktuell information.

Så blockerar ni äldre sedlar och mynt i er CashGuard

Efter den 30 juni 2017 blir de äldre 100- och 500-kronorssedlarna och de äldre 1- och 5-kronorsmynten ogiltiga. För att blockera dessa i er CashGuard följer ni vår steg-för-steg-guide nedan, detta är en tillfällig lösning tills det att tekniker kommit ut till er butik och uppgraderat myntläsaren.

Innan ni har gjort omställningarna kommer era CashGuard-system fortfarande kunna ta emot de äldre sedlarna och mynten och då måste kassapersonalen vara uppmärksam på vilka sedlar/mynt som är giltiga.

Tidsplan från Riksbanken

Service & Support för din butik